Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Circuit avion PORTUGALIA 2023

Descriere

Destinatie: Portugalia

Durata: 1 zi, fara cazare

Evora - Mafra - Obidos - Fatima - Batalha - Alcobaca - Nazare - Tomar - Coimbra - Porto - Braga - Guimaraes - Santiago de Compostella – Lisabona - Sintra - Cabo da Roca - Sesimbra - Arrabida - Setubal
Servicii incluse:
- Bilet avion Bucuresti - Lisabona - Bucuresti, cu bagaj mic de mana
(40 x 30 x 20 cm)
- 7 cazari cu mic dejun in hotel 3*
- Ghid insotitor

** Taxe Aeroport + transfer Aeroport – Hotel - Aeroport 175 €

Servicii neincluse:
- Asigurare medicala si storno (cu extensie COVID)
- Vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Bagaj de cala 75 €/sens/persoana
- Bacsis/tips - echipaj (obligatoriu 1€/zi/turist), inclusiv copiii peste 6 ani

***In functie de modificarile impuse de compania aeriana, agentia poate percepe un supliment pentru biletul de avion (se confirma in momentul emiterii biletului)



Program detaliat:

 

Ziua 1. BUCURESTI LISABONA EVORA (zbor + cca. 130 Km)

Prezentare la ora 14.30 in aeroportul Otopeni pentru imbarcare la zborul spre Lisabona (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana).. Transfer la hotelul din zona Evora pentru cazare la Stay Hotel Evora Centro 3*/ similar.

 

Ziua 2. EVORA MAFRAOBIDOS FATIMA (cca. 315 km)

Mic dejun. Incepem vizita matinala la Evora - orasel medieval din patrimoniul UNESCO, adevarat muzeu in aer liber: Templul Dianei - construit in sec. I in cel mai inalt punct din oras, cel mai mare si bine conservat templu roman din Peninsula Iberica si Catedrala da Sé (sec. XII) in stil romanic, modificata ulterior in stilul gotic, exemplu excelent de catedrala fortificata, unde se pastreaza o sculptura a Maicii Domnului insarcinata. Urmeaza Termele romane (sec. II) descoperite sub cladirea Primariei si apeductul- care aducea apa de la 9 km, considerat cel mai mari proiect de inginerie din Peninsula Iberica, ce atinge pana la 25 m inaltime in afara zidurilor orasului, iar in interiorul zidurilor, pe sub arcadele apeductului au fost construite case si magazine, facandu-l sa para parte integranta a orasului. Incheiem turul la Capela oaselor, cu atmosfera sa sumbra, ce a fost construita din necesitate in sec. XVI, cand cimitirele erau supraaglomerate si oasele au fost asezate respectuos in ciment, (existand cca 5.000 de oase “turnate” in pereti de la tavan pana la podea). Plecam spre Mafra, unde se afla cel mai mare complex monastic al Portugaliei, comparat cu Escorialul spaniol, dar mult mai grandios. Continuam cu o plimbare pietonala in Obidos -cel mai romantic sat medieval din Portugalia, oferit ca dar de nunta Reginei Isabel de Aragon, de catre sotul sau regele Dinis. Urmand Rua Direita (strada principala) vizitam cele mai importante obiective turistice si degustam specialitatea locului - lichiorul servit in pahare de ciocolata. Seara pornim spre Fatima - unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din lume, devenit celebru dupa ce trei copii cu varste intre 7 si 11 ani aflati cu oile la pascut, au avut o serie de viziuni in 1917. Aici vom vizita Sanctuarul Fecioarei de la Fatima, Bazilica da Nossa Senhora de Rosario, si Capela Aparitiilor. Cazare la Fatima la Hotel Genesis 3*/ similar.

 

Ziua 3. FATIMA - BATALHA - ALCOBAÇA – NAZARE – TOMAR - FATIMA (cca. 165 km)

Mic dejun. Timp liber in Fatima sau excursie optionala (45 €) la cele trei perle din patrimoniul UNESCO: Alcobaça – Batalha - Tomar. Pentru inceput vizitam Manastirea Alcobaça (sec. XII), intemeiata de primul rege portughez Alfonso Henriques, ce conserva cele mai vechi constructii gotice si neo-gotice din Portugalia, si Panteonul Regal (sec. XVIII) o adevarata capodopera arhitectonica. Urmeaza Manastirea Batalha (sec. XIV), cu numeroase turnulete, spirale, portaluri, stucaturi s.a., specifice goticului tarziu. Continuam excursia optionala cu vechiul port pescaresc Nazare, astazi o importanta statiune litorala, aflata pe malurile Atlanticului. Numele asezarii vine de la biblicul Nazaret, portul fiind botezat dupa o statuie a Sfintei Fecioare adusa din Tara Sfanta. Dupa amiaza ne deplasam spre cel mai important obiectiv al zilei- Tomar, cunoscut pentru Castelul si Manastirea “Convento de Christo”- resedinta de odinioara a puternicilor Cavaleri Templieri. Orasul a existat inca din timpul romanilor sub numele de Sellium, iar dupa recastigarea regiunii de la mauri, incepand de la 1159, a fost acordat ca fief Marelui Maestru Gualdim Pais cu scopul de a fi aparat impotriva necredinciosilor. Revenim la Fatima pentru cazare la acelasi hotel.

 

Ziua 4. COIMBRA – PORTO – BRAGA ( cca. 260 km) 

Dupa micul dejun, pornim spre Coimbra - fosta capitala a Portugaliei, unde vizitam Universitatea (sec.XIII), una dintre cele mai vechi din Europa, Catedrala (sec. XII) cea mai veche catedrala a Portugaliei si singura care pastreaza intact stilul romanic original si cartierul Baixa unde ne bucura de atmosfera tipic portugheza. Continuam deplasarea spre Porto, al 2-lea mare oras al tarii, situat in Delta raului Duoro, unde admiram: Ribeira- faimoasa piata din centrul istoric (monument UNESCO), impunatoarea Catedrala (sec. XII), Biserica Sao Francisco si Podul D. Luis (emblema orasului). Seara ajungem la cazare in nordul tarii, in pitorescul orasel Braga la Hotel do Lago 3*/ similae.

 

Ziua 5. BRAGA – GUIMARAES – SANTIAGO DE COMPOSTELA – BRAGA (cca. 395 km)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau excursie optionala (65 €) la Guimaraes, Braga si Santiago de Compostela. Incepem cu Guimaraes, orasul fondarii nationalismului portughez cunoscut pentru pietele sale legate prin strazi pietruite cu cladiri zugravite intr-un galben unic, ne va incanta cu cele doua castele: Castelul Guimaraes si Palatul Ducilor de Braganza. Castelul Guimaraes a fost ridicat in sec X cu rol de aparare a manastirii deja existente acolo. Castelul a devenit oficial resedinta regala in sec XII, cand Portugalia si-a obtinut independeta fata de Regatul de Leon. Palatul Ducilor de Braganza este fosta resedinta a primilor duci din zona de nord-est a Portugaliei. Ridicat in sec XV, palatul este situat pe varful muntelui Latito, ce domina intregul oras. In apropiere se afla  Capela de Santa Cruz si Biserica Sao Miguel. Castelul a fost ridicat in plan dreptunghiular, cu 4 turnuri si o capela interioara.  Urmeaza Braga, care impreuna cu zona inconjuratoare se remarca printr-o bogatie de locuri istorice, precum Catedrala Se, cel mai cunoscut loc al orasului, caracterizat printr-un amestec de stiluri arhitectonice: romanic, gotic, manuelin si baroc. Construita in sec XI, catedrala care a fost ridicata pe locul unei vechi biserici antice, prezinta pe peretele exterior o statuie a Fecioarei Maria alaptandu-l pe Iisus – Madona Laptelui. De asemenea, vom admira una din cele mai interesante cladiri baroce din intreaga Peninsula Iberica – Primaria orasului Braga. In apropierea primariei, vom avea ocazia sa trecem pe sub Arco da Porta Nova, un alt monument de referinta al orasului, construit in stil baroc, cu decoratiuni mai tarzii rococo. Dupa pranz traversam  in Spania, catre Santiago de Compostella, al 3-lea mare centru spiritual al crestinismului (dupa Vatican si Ierusalim). Vizitam impresionanta Catedrala (sec.XI)- monument UNESCO, ce adaposteste mormantul Sf. Apostol Iacob. Strabatand centrul istoric pe stradutele pietruite admiram Palatul Episcopal si Universitatea. Intoarcere pentru cazare la Braga la acelasi hotel.

 

Ziua 6. BRAGA – LISABONA – SINTRA – CABO DA ROCA ( cca. 355 km + cca. 85 km)

Mic dejun. Pornim spre sud catre capitala Portugaliei. Inainte de a ne caza la hotelul din zona Lisabona, optional (35 €) excursie la Sintra si Cabo da Roca. Incepem excursia optionala spre Sintra - cunoscuta pentru palatele si castelele sale construite incepand cu sec. VIII - Castelo dos Mouros si Palacio de Sintra, continuand pana la arhitectura romantica de secol XIX- Palacio da Pena, datorita carora a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Daca in prezent, Castelul Maurilor si-a pastrat aspectul auster, de fortareata militara, Palatul Sintra a fost extins masiv si decorat in sec. XVI in timpul regelui Manuel I, prezentand un stil gotic- renascentist de tranzitie (Manuelin) si o puternica influenta islamica (stilul Mudejar). In schimb Palatul Pena a fost construit in sec. XIX drept resedinta de vara a familiei regale portugheze, fiind si astazi folosit pentru intalniri de stat de catre Presedinte si alti oficiali ai Portugaliei. Urmeaza Cabo da Roca- cel mai vestic punct al Europei, “locul unde se termina pamantul si incepe marea”, de unde puteti obtine o diploma care sa ateste vizita dumneavoastra aici. Intoarcere in zona Lisabona pentru cazare la Hotel Berna 3*/ similar.

 

Ziua 7. LISABONA – SESIMBRA – ARRABIDA - SETUBAL (cca. 115 km)

Mic dejun. Timp liber pentru vizite individuale in Lisabona (recomandam Oceanarium, unul din cele mai mari din lume), sau excursie optionala (35 €) la Sesimbra, Arrabida si Setubal. Sesimbra este renumita prin plajele sale, restaurantele traditionale de peste si peisajele salbatice incantatoare ale Parcului National Arrábida, fiind de asemenea si o destinatie de top pentru scufundatori. In apropierea orasului, pe o inaltime la 240 m deasupra marii, de la ruinele Castelului maur din sec. IX, puteti admira o superba panorama a portului si Parcului National. In timpul Epocii Descoperirilor, Sesimbra a devenit un port maritim important, chiar si regele Manuel I locuind aici o vreme. Traversam apoi spre Setubal prin inima Parcului National Arrabida, cu oprire la Portinho da Arrábida. Aici admiram peisajele exotice ale golfului cu ape calme si transparente, minunat pentru scufundari, considerat una din cele Sapte Minuni Naturale din Portugalia si Pedra da Anixa, o insulita la cca. 200 m de coasta, cu o lungime de doar 40 m, rezervatie zoologica. Structura sa complexa de platforme, fisuri si cavitati subacvatice da nastere la o mare diversitate de micro-habitate marine pentru o mare varietate de specii marine. Adevarate surprize sunt Situl arheologic Creiro, cu ruinele romane ale unei vechi fabrici de conserve de peste din sec. I -V dHr, Muzeul Oceanografic cu o variata colectie de fauna si flora din Arrábida si Capela da Lapa de St. Margarida, o pestera cu o capela din sec. XVII in interior. Pestera este putin vandalizata, cu diferite graffiti pe pereti, iar accesul se face fie pe mare, fie pe uscat printr-o mica poteca de cca 300 de metri. Dupa amiaza ajungem in ultimul punct al traseului nostru, la Setubal, candva un centru industrial prosper, al carui principal obiectiv turistic este Manastirea lui Iisus, biserica din sec. XV, in stilul gotic tarziu portughez (manuelin). Castelo de São Filipe, fortareata din sec. XVI de pe malul nordic al raului Sado, supravegheaza orasul, fiind transformat astazi intr-un hotel de lux. La intoarcere in Lisabona, vom avea o vasta panorama de la Santuário de Cristo Rei asupra estuarului fluviului Tajo, a Podului 25 Aprilie si a intregii capitale Portugheze. Monumentul, construit la 133 m pe un varf de stanca izolat, este format dintr-un piedestal de 82 m, pe care se inalta Statuia din beton a lui Iisus Hristos de 28 m inaltime. Inspirat de Cristo Redentor din Rio de Janeiro, Iisus este realizat cu bratele intinse asupra Lisabonei, ca pentru a imbratisa si proteja orasul. Cazare la acelasi hotel din zona Lisabona.

 

Ziua 8. LISABONA BUCURESTI

Dimineata dupa micul dejun, incepem turul de oras in Lisabona, care ne incanta cu edificii in stil art-nouveau, piete pavate cu mozaicuri, stradute impanzite de cafenele si magazine si monumente interesante: Manastirea Jeronymus, simbol al epocii de cuceriri geografice ale Portugaliei, cu mormantul lui Vasco da Gama si Turnul Belem (sec. XVI). Ne deplasam apoi spre Piata Comertului, incadrata de frumoase arcade si dominata de statuia ecvestra a regelui Jose I si cartierul Baixa cu reteaua sa de strazi de sec XVIII. In jurul orei 16.00, imbarcare in microbuzul (sau midi autocarul) de transfer catre aeroport, pentru zborul spre Romania (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana).

 

Destinatie: Portugalia

Durata: 1 zi, fara cazare

Evora - Mafra - Obidos - Fatima - Batalha - Alcobaca - Nazare - Tomar - Coimbra - Porto - Braga - Guimaraes - Santiago de Compostella – Lisabona - Sintra - Cabo da Roca - Sesimbra - Arrabida - Setubal
Servicii incluse:
- Bilet avion Bucuresti - Lisabona - Bucuresti, cu bagaj mic de mana
(40 x 30 x 20 cm)
- 7 cazari cu mic dejun in hotel 3*
- Ghid insotitor

** Taxe Aeroport + transfer Aeroport – Hotel - Aeroport 175 €

Servicii neincluse:
- Asigurare medicala si storno (cu extensie COVID)
- Vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Bagaj de cala 75 €/sens/persoana
- Bacsis/tips - echipaj (obligatoriu 1€/zi/turist), inclusiv copiii peste 6 ani

***In functie de modificarile impuse de compania aeriana, agentia poate percepe un supliment pentru biletul de avion (se confirma in momentul emiterii biletului)



Program detaliat:

 

Ziua 1. BUCURESTI LISABONA EVORA (zbor + cca. 130 Km)

Prezentare la ora 14.30 in aeroportul Otopeni pentru imbarcare la zborul spre Lisabona (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana).. Transfer la hotelul din zona Evora pentru cazare la Stay Hotel Evora Centro 3*/ similar.

 

Ziua 2. EVORA MAFRAOBIDOS FATIMA (cca. 315 km)

Mic dejun. Incepem vizita matinala la Evora - orasel medieval din patrimoniul UNESCO, adevarat muzeu in aer liber: Templul Dianei - construit in sec. I in cel mai inalt punct din oras, cel mai mare si bine conservat templu roman din Peninsula Iberica si Catedrala da Sé (sec. XII) in stil romanic, modificata ulterior in stilul gotic, exemplu excelent de catedrala fortificata, unde se pastreaza o sculptura a Maicii Domnului insarcinata. Urmeaza Termele romane (sec. II) descoperite sub cladirea Primariei si apeductul- care aducea apa de la 9 km, considerat cel mai mari proiect de inginerie din Peninsula Iberica, ce atinge pana la 25 m inaltime in afara zidurilor orasului, iar in interiorul zidurilor, pe sub arcadele apeductului au fost construite case si magazine, facandu-l sa para parte integranta a orasului. Incheiem turul la Capela oaselor, cu atmosfera sa sumbra, ce a fost construita din necesitate in sec. XVI, cand cimitirele erau supraaglomerate si oasele au fost asezate respectuos in ciment, (existand cca 5.000 de oase “turnate” in pereti de la tavan pana la podea). Plecam spre Mafra, unde se afla cel mai mare complex monastic al Portugaliei, comparat cu Escorialul spaniol, dar mult mai grandios. Continuam cu o plimbare pietonala in Obidos -cel mai romantic sat medieval din Portugalia, oferit ca dar de nunta Reginei Isabel de Aragon, de catre sotul sau regele Dinis. Urmand Rua Direita (strada principala) vizitam cele mai importante obiective turistice si degustam specialitatea locului - lichiorul servit in pahare de ciocolata. Seara pornim spre Fatima - unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din lume, devenit celebru dupa ce trei copii cu varste intre 7 si 11 ani aflati cu oile la pascut, au avut o serie de viziuni in 1917. Aici vom vizita Sanctuarul Fecioarei de la Fatima, Bazilica da Nossa Senhora de Rosario, si Capela Aparitiilor. Cazare la Fatima la Hotel Genesis 3*/ similar.

 

Ziua 3. FATIMA - BATALHA - ALCOBAÇA – NAZARE – TOMAR - FATIMA (cca. 165 km)

Mic dejun. Timp liber in Fatima sau excursie optionala (45 €) la cele trei perle din patrimoniul UNESCO: Alcobaça – Batalha - Tomar. Pentru inceput vizitam Manastirea Alcobaça (sec. XII), intemeiata de primul rege portughez Alfonso Henriques, ce conserva cele mai vechi constructii gotice si neo-gotice din Portugalia, si Panteonul Regal (sec. XVIII) o adevarata capodopera arhitectonica. Urmeaza Manastirea Batalha (sec. XIV), cu numeroase turnulete, spirale, portaluri, stucaturi s.a., specifice goticului tarziu. Continuam excursia optionala cu vechiul port pescaresc Nazare, astazi o importanta statiune litorala, aflata pe malurile Atlanticului. Numele asezarii vine de la biblicul Nazaret, portul fiind botezat dupa o statuie a Sfintei Fecioare adusa din Tara Sfanta. Dupa amiaza ne deplasam spre cel mai important obiectiv al zilei- Tomar, cunoscut pentru Castelul si Manastirea “Convento de Christo”- resedinta de odinioara a puternicilor Cavaleri Templieri. Orasul a existat inca din timpul romanilor sub numele de Sellium, iar dupa recastigarea regiunii de la mauri, incepand de la 1159, a fost acordat ca fief Marelui Maestru Gualdim Pais cu scopul de a fi aparat impotriva necredinciosilor. Revenim la Fatima pentru cazare la acelasi hotel.

 

Ziua 4. COIMBRA – PORTO – BRAGA ( cca. 260 km) 

Dupa micul dejun, pornim spre Coimbra - fosta capitala a Portugaliei, unde vizitam Universitatea (sec.XIII), una dintre cele mai vechi din Europa, Catedrala (sec. XII) cea mai veche catedrala a Portugaliei si singura care pastreaza intact stilul romanic original si cartierul Baixa unde ne bucura de atmosfera tipic portugheza. Continuam deplasarea spre Porto, al 2-lea mare oras al tarii, situat in Delta raului Duoro, unde admiram: Ribeira- faimoasa piata din centrul istoric (monument UNESCO), impunatoarea Catedrala (sec. XII), Biserica Sao Francisco si Podul D. Luis (emblema orasului). Seara ajungem la cazare in nordul tarii, in pitorescul orasel Braga la Hotel do Lago 3*/ similae.

 

Ziua 5. BRAGA – GUIMARAES – SANTIAGO DE COMPOSTELA – BRAGA (cca. 395 km)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau excursie optionala (65 €) la Guimaraes, Braga si Santiago de Compostela. Incepem cu Guimaraes, orasul fondarii nationalismului portughez cunoscut pentru pietele sale legate prin strazi pietruite cu cladiri zugravite intr-un galben unic, ne va incanta cu cele doua castele: Castelul Guimaraes si Palatul Ducilor de Braganza. Castelul Guimaraes a fost ridicat in sec X cu rol de aparare a manastirii deja existente acolo. Castelul a devenit oficial resedinta regala in sec XII, cand Portugalia si-a obtinut independeta fata de Regatul de Leon. Palatul Ducilor de Braganza este fosta resedinta a primilor duci din zona de nord-est a Portugaliei. Ridicat in sec XV, palatul este situat pe varful muntelui Latito, ce domina intregul oras. In apropiere se afla  Capela de Santa Cruz si Biserica Sao Miguel. Castelul a fost ridicat in plan dreptunghiular, cu 4 turnuri si o capela interioara.  Urmeaza Braga, care impreuna cu zona inconjuratoare se remarca printr-o bogatie de locuri istorice, precum Catedrala Se, cel mai cunoscut loc al orasului, caracterizat printr-un amestec de stiluri arhitectonice: romanic, gotic, manuelin si baroc. Construita in sec XI, catedrala care a fost ridicata pe locul unei vechi biserici antice, prezinta pe peretele exterior o statuie a Fecioarei Maria alaptandu-l pe Iisus – Madona Laptelui. De asemenea, vom admira una din cele mai interesante cladiri baroce din intreaga Peninsula Iberica – Primaria orasului Braga. In apropierea primariei, vom avea ocazia sa trecem pe sub Arco da Porta Nova, un alt monument de referinta al orasului, construit in stil baroc, cu decoratiuni mai tarzii rococo. Dupa pranz traversam  in Spania, catre Santiago de Compostella, al 3-lea mare centru spiritual al crestinismului (dupa Vatican si Ierusalim). Vizitam impresionanta Catedrala (sec.XI)- monument UNESCO, ce adaposteste mormantul Sf. Apostol Iacob. Strabatand centrul istoric pe stradutele pietruite admiram Palatul Episcopal si Universitatea. Intoarcere pentru cazare la Braga la acelasi hotel.

 

Ziua 6. BRAGA – LISABONA – SINTRA – CABO DA ROCA ( cca. 355 km + cca. 85 km)

Mic dejun. Pornim spre sud catre capitala Portugaliei. Inainte de a ne caza la hotelul din zona Lisabona, optional (35 €) excursie la Sintra si Cabo da Roca. Incepem excursia optionala spre Sintra - cunoscuta pentru palatele si castelele sale construite incepand cu sec. VIII - Castelo dos Mouros si Palacio de Sintra, continuand pana la arhitectura romantica de secol XIX- Palacio da Pena, datorita carora a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Daca in prezent, Castelul Maurilor si-a pastrat aspectul auster, de fortareata militara, Palatul Sintra a fost extins masiv si decorat in sec. XVI in timpul regelui Manuel I, prezentand un stil gotic- renascentist de tranzitie (Manuelin) si o puternica influenta islamica (stilul Mudejar). In schimb Palatul Pena a fost construit in sec. XIX drept resedinta de vara a familiei regale portugheze, fiind si astazi folosit pentru intalniri de stat de catre Presedinte si alti oficiali ai Portugaliei. Urmeaza Cabo da Roca- cel mai vestic punct al Europei, “locul unde se termina pamantul si incepe marea”, de unde puteti obtine o diploma care sa ateste vizita dumneavoastra aici. Intoarcere in zona Lisabona pentru cazare la Hotel Berna 3*/ similar.

 

Ziua 7. LISABONA – SESIMBRA – ARRABIDA - SETUBAL (cca. 115 km)

Mic dejun. Timp liber pentru vizite individuale in Lisabona (recomandam Oceanarium, unul din cele mai mari din lume), sau excursie optionala (35 €) la Sesimbra, Arrabida si Setubal. Sesimbra este renumita prin plajele sale, restaurantele traditionale de peste si peisajele salbatice incantatoare ale Parcului National Arrábida, fiind de asemenea si o destinatie de top pentru scufundatori. In apropierea orasului, pe o inaltime la 240 m deasupra marii, de la ruinele Castelului maur din sec. IX, puteti admira o superba panorama a portului si Parcului National. In timpul Epocii Descoperirilor, Sesimbra a devenit un port maritim important, chiar si regele Manuel I locuind aici o vreme. Traversam apoi spre Setubal prin inima Parcului National Arrabida, cu oprire la Portinho da Arrábida. Aici admiram peisajele exotice ale golfului cu ape calme si transparente, minunat pentru scufundari, considerat una din cele Sapte Minuni Naturale din Portugalia si Pedra da Anixa, o insulita la cca. 200 m de coasta, cu o lungime de doar 40 m, rezervatie zoologica. Structura sa complexa de platforme, fisuri si cavitati subacvatice da nastere la o mare diversitate de micro-habitate marine pentru o mare varietate de specii marine. Adevarate surprize sunt Situl arheologic Creiro, cu ruinele romane ale unei vechi fabrici de conserve de peste din sec. I -V dHr, Muzeul Oceanografic cu o variata colectie de fauna si flora din Arrábida si Capela da Lapa de St. Margarida, o pestera cu o capela din sec. XVII in interior. Pestera este putin vandalizata, cu diferite graffiti pe pereti, iar accesul se face fie pe mare, fie pe uscat printr-o mica poteca de cca 300 de metri. Dupa amiaza ajungem in ultimul punct al traseului nostru, la Setubal, candva un centru industrial prosper, al carui principal obiectiv turistic este Manastirea lui Iisus, biserica din sec. XV, in stilul gotic tarziu portughez (manuelin). Castelo de São Filipe, fortareata din sec. XVI de pe malul nordic al raului Sado, supravegheaza orasul, fiind transformat astazi intr-un hotel de lux. La intoarcere in Lisabona, vom avea o vasta panorama de la Santuário de Cristo Rei asupra estuarului fluviului Tajo, a Podului 25 Aprilie si a intregii capitale Portugheze. Monumentul, construit la 133 m pe un varf de stanca izolat, este format dintr-un piedestal de 82 m, pe care se inalta Statuia din beton a lui Iisus Hristos de 28 m inaltime. Inspirat de Cristo Redentor din Rio de Janeiro, Iisus este realizat cu bratele intinse asupra Lisabonei, ca pentru a imbratisa si proteja orasul. Cazare la acelasi hotel din zona Lisabona.

 

Ziua 8. LISABONA BUCURESTI

Dimineata dupa micul dejun, incepem turul de oras in Lisabona, care ne incanta cu edificii in stil art-nouveau, piete pavate cu mozaicuri, stradute impanzite de cafenele si magazine si monumente interesante: Manastirea Jeronymus, simbol al epocii de cuceriri geografice ale Portugaliei, cu mormantul lui Vasco da Gama si Turnul Belem (sec. XVI). Ne deplasam apoi spre Piata Comertului, incadrata de frumoase arcade si dominata de statuia ecvestra a regelui Jose I si cartierul Baixa cu reteaua sa de strazi de sec XVIII. In jurul orei 16.00, imbarcare in microbuzul (sau midi autocarul) de transfer catre aeroport, pentru zborul spre Romania (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana).